iDIN

Door de toenemende digitale dienstverlening en de Europese regelgeving voor elektronische identificatiemiddelen (eIDAS) en de Europese privacy-verordening (GDPR) is er een groeiende behoefte aan zekerheid over de identiteit van klanten en gebruikers en een vertrouwd en veilig identificatiemiddel. Met iDIN kan een klant zijn identiteit online bevestigen omdat hij zich al heeft gelegitimeerd bij het openen van een bankrekening.

Wat is iDIN?

iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich bij andere organisaties met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank kunnen:

 • identificeren
 • inloggen
 • leeftijd bevestigen

U wilt inloggen bij een webwinkel, verzekeringsmaatschappij of overheidsinstantie, maar bent uw wachtwoord vergeten …. en wat was ook alweer uw gebruikersnaam? Zou het niet fijn zijn als u overal op dezelfde manier kunt inloggen? Dat kan, direct met iDIN.

Onze animatie laat zien hoe iDIN werkt en hoe u het gebruikt.

Hoe werkt het?

iDIN lijkt op de manier waarop u internetbankieren gebruikt:

 • U wilt bijvoorbeeld inloggen in uw mijn-omgeving bij uw verzekering
 • U kiest iDIN als online identificatie-/inlogmethode
 • U selecteert de bank waar u uw bankzaken online regelt
 • U wordt naar het iDIN startscherm van uw bank geleid
 • U logt in met het inlogmiddel van uw bank
 • De gegevens die de verzekering van u wil ontvangen zijn al ingevuld
 • U klikt op akkoord
 • U keert terug naar de website van de verzekering en bent ingelogd

Meer informatie

Op de iDIN-website helpen we u op weg met alle nuttige informatie. Voor consumenten, bedrijven en instellingen en voor leveranciers van identiteit diensten. iDIN.nl is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over deze nieuwe manier van identificeren.

iDIN aanbieden?

Met iDIN kan een klant zijn identiteit bevestigen. Consumenten kunnen het aantal accounts dat zij gebruiken fors terugbrengen met iDIN. Daardoor vergeten ze minder vaak wachtwoorden en zijn ze verzekerd van een veilig inlogmiddel. Ook hoeven ze minder vaak gegevens te verstrekken. Voor acceptanten scheelt dit tijd, mankracht en papierwerk en verhoogt het de conversie. Kortom: een efficiencyslag in online identificeren, met oog voor gebruikersgemak, return on investment en steeds strenger wordende veiligheids- en privacy-eisen vanuit de wetgever.

Wilt u uw klanten makkelijk en veilig laten identificeren of inloggen? U dient dan een iDIN-overeenkomst af te sluiten met een van de deelnemende acquirers (ondernemersbank) of een Digital Identity Service Provider (DISP) die verschillende diensten aanbieden aan acceptanten. Zij kunnen u informeren over kosten en de (technische) mogelijkheden om iDIN op uw website te implementeren. Meer informatie voor Acceptanten.