Incassomachtigen

Steeds meer administratieve handelingen lopen via internet. Ook het afsluiten van een zorgverzekering, een nieuw energieleveringscontract of het boeken van een reis gebeurt online. Het online afgeven van een rechtsgeldige machtiging voor incasso was tot voor kort niet mogelijk. Daardoor werden de gemakken van incasso, zoals betalen achteraf op een afgesproken moment of periodiek betalen, niet online benut. Om dit wel mogelijk te maken, bieden banken nu digitaal Incassomachtigen aan.

Wat is het?

Incassomachtigen is de nieuwe manier om online via uw bank een incassomachtiging af te geven. Een handtekening op papier is daarbij niet meer nodig. Het kan als aanvullende betaalmogelijkheid worden aangeboden door webwinkels en andere organisaties op internet, zoals energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen. Meer gedetailleerde informatie vindt u op www.incassomachtigen.nl.

Hoe werkt het?

  • U bestelt online een product of sluit online een overeenkomst af
  • U kiest elektronisch machtigen als betaalmethode
  • U selecteert de bank waar u andere bankzaken al online regelt
  • U komt direct in de vertrouwde internetbankieromgeving van uw bank
  • De relevante gegevens van uw bestelling zijn al ingevuld
  • U keurt de machtiging goed op de voor uw bank gebruikelijke manier
  • Uw bank bevestigt de verwerking van uw machtiging
  • U keert terug naar de website van de leverancier. Klaar!

Nadat u een incassomachtiging via uw bank heeft goedgekeurd, kunt u deze zelf printen, mailen of downloaden.

Voor wie is het?

Incassomachtigen is bedoeld voor iedereen die online, via desktop, laptop, tablet of mobiel, (koop)overeenkomsten aangaat die met incasso worden betaald. Dit omvat een breed scala aan producten en diensten. Denk aan online aankopen via webwinkels, het afsluiten van verzekeringen, telecomabonnementen of lidmaatschappen van sportverenigingen.

Deelnemende partijen

Op de website van Incassomachtigen vindt u op de pagina Partner worden een overzicht per Licentie- en Certificaathouder. U vindt daar o.a. de banken die inmiddels (digitaal) Incassomachtigen aanbieden en  een overzicht van de geaccrediteerde partijen (Mandaat Service Providers) die de technische implementatie en uitvoering voor incassanten mogen verzorgen.