Explosieve groei van iDEAL in coronajaar 2020

Bron: Currence iDEAL

Het aantal betalingen en de omzet met iDEAL zijn het afgelopen jaar explosief gestegen, met meer dan 30% ten opzichte van het voorafgaande jaar. In de lockdown-maand december waren die groeipercentages zelfs hoger dan 40%. Het totale aantal iDEAL-betalingen kwam in 2020 uit op 890 miljoen, met een omzet van €70 miljard.

Bijna 85% van alle iDEAL-betalingen werd door klanten goedgekeurd en afgerond op smartphones en tablets, in de mobiele apps van banken. Mobiele betaalverzoeken tussen vrienden en familie (zoals Tikkies, C2C) namen 21% van alle iDEAL-transacties voor hun rekening.

Naar schatting 39% van alle iDEAL-betalingen gebeurde in de e-commerce, bij binnenlandse en buitenlandse webwinkels (C2B en B2B). De resterende 40% was voor het betalen van bijvoorbeeld periodieke rekeningen, bekeuringen of gemeentebelastingen of voor het ophogen van pre-paid tegoeden (ook C2B en B2B).

In maart 2020 werden met iDEAL de duurste aankopen gedaan, voor een gemiddeld bedrag van bijna €93, ruim €15 hoger dan gemiddeld in alle andere maanden van het jaar.

Doorbraak voor iDEAL QR-codes

Het gebruik van iDEAL QR-codes lijkt definitief door te breken. Werden eind 2019 nog zo’n 100.000 iDEAL-betalingen per maand via een QR-code opgestart, eind 2020 waren dat er al 450.000 per maand.

Onder andere goede doelen hebben de iDEAL QR-code ontdekt. Zo heeft het Rode Kruis vorig jaar iDEAL QR-codes ingezet op TV, in direct mailings en in advertenties. Daarmee heeft de hulporganisatie ruim €400.000 opgehaald.

Linda Terlage, online fondsenwerver van het Rode Kruis: “iDEAL QR-codes zijn een doeltreffende en waardevolle aanvulling op onze donatiemogelijkheden. Wij hebben het afgelopen jaar een iDEAL QR-code op TV getoond bij een reportage over onze hulpverlening tijdens deze coronacrisis. De kijkers konden die QR-code gedurende een minuut met hun smartphone scannen om direct aan het Rode Kruis te doneren. In die ene minuut hebben kijkers meer dan €10.000 gedoneerd.” Voor de techniek en verwerking van iDEAL QR-transacties werkt het Rode Kruis nauw samen met iDEAL-betaaldienstverlener CM.com.

Opmars van identificeren en inloggen met iDIN

Veilig, makkelijk en snel inloggen of online identificeren met iDIN was aan het einde van afgelopen jaar mogelijk bij 235 verschillende bedrijven en organisaties. Een jaar eerder stond de teller op 180 acceptanten. Het aantal Digital Identity Service Providers dat iDIN aanbiedt aan bedrijven en organisaties is verder toegenomen van 8 naar 12.

Het aantal iDIN-transacties is in 2020 met 62% gestegen ten opzichte van 2019, tot ruim 7,5 miljoen transacties. In 2017, het eerste volledige jaar waarin iDIN werd aangeboden, werden 488.000 iDIN-transacties gemeten.

iDIN werd in coronajaar 2020 het vaakst gebruikt voor online identificatie. Het aandeel transacties voor identificatie en leeftijdscontrole is opgelopen van 55% in december 2019 naar 63% in december 2020*. Dankzij iDIN hoeven consumenten niet in levende lijve met een legitimatiebewijs langs een kantoor of balie om zich betrouwbaar te identificeren.

iDIN wordt het meest gebruikt door financiële instellingen (46%) en daarnaast vooral door websites voor online gamen en kansspelen (22%), verzekeringen (13%), hypotheken (7%), e-commerce (3%) en digitaal ondertekenen van documenten (3%).

* In de infographic geven we de cijfers over heel 2020 aan: 58% identificatie, 41% inloggen en
1%  leeftijdscontrole